Wah ringkas nyer tajuk... kusoi jer... apa-apa yang korang panggil kusoi ke... kaswi ke... kasui ke.... kuihnya tetap kuih yang sama... bezanya pada resepi... ade gunakan tepung gandum sepenuhnya dan ade juga yang guna tepung beras atau campurkan tepung gandum ngan tepung jagung/ubi/kanji.
Kuih ni pun terhasil ketika masih dalam mood cuti di Kuantan. Kalau korang nak tau kuih ni merupakan kepakaran tok aku... kalau tok aku buat memang best gile tapi sayangnya tok aku dah agak nyanyuk sekarang. Rugi pulak rasenya tak belajar ngan dia dulu. Ialah dolu-dolu minatku dalam bidang masak-masak ni enggak ada... atas mood yang masih nak surprise mak aku makanya bantuan pak cik goole masih aku perlukan...
Disebabkan aku pandai-pandai sangat ubah resepi, makanya memang jadi la dan jadi manis gile... hahaha... pastu pandai-pandai la pulak potong masa masih panas lagi.... padan muka aku sebab tak dengar cakap mak... mak kata tunggu sejuk baru potong... tapi selok punya pasal potong jugak....
Untuk resepi nie aku guna sepenuhnya tepung gandum... resepi goole sendiri... Insya Allah jadi punya...
.
No comments:
Post a Comment